Γενικά

Λιποσωμιακή βιταμίνη C – 5 οφέλη καθημερινής λήψης

λιποσωμιακή βιταμίνη c γυναίκα πορτοκάλι παραλία

Γιατί βιταμίνη C;

Μπορεί η βιταμίνη C να είναι μία από εκείνες τις βιταμίνες που έρχεται στο μυαλό μας μόνο όταν ξαφνικά κρυώσουμε ή κολλήσουμε ίωση, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένα απαραίτητο μικροθρεπτικό συστατικό με εκπληκτικό και ευρύ φάσμα πλεονεκτημάτων. Πρόκειται για τη βασική βιταμίνη που δεν παραλείπουμε όταν πρόκειται για τη γενική μας υγεία και ευεξία. Επιπλέον, αν και η βιταμίνη C είναι απολύτως απαραίτητη για να συνεχίσει να λειτουργεί ο ανθρώπινος οργανισμός – χωρίς αυτήν, θα παθαίναμε σκορβούτο! – δεν μπορούμε να την παράξουμε ούτε να την αποθηκεύσουμε ικανοποιητικά, όπως με άλλες βιταμίνες. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνουμε τακτικά αρκετή βιταμίνη C από εξωτερικές πηγές.

5 σημαντικοί λόγοι για καθημερινή λήψη βιταμίνης C:

1. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η βιταμίνη C παίζει πολλούς σημαντικούς ρόλους στη διατήρηση ενός υγιούς και λειτουργικού ανοσοποιητικού συστήματος! Χωρίς αρκετή βιταμίνη C, το ανοσοποιητικό μας σύστημα θα εξασθενούσε και μπορεί να αρρωσταίναμε περισσότερο από ότι συνήθως. Η βιταμίνη C πιστεύεται ότι υποστηρίζει τον οργανισμό μας στη θανάτωση ξένων μικροβίων όπως ιούς και βακτήρια. Τόσο τα αντισώματα, που παράγονται από τα λευκά αιμοσφαίρια, όσο και τα ίδια τα λευκά αιμοσφαίρια εμπλέκονται στην καταστροφή αυτών των ξένων μικροβίων. Έρευνες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη C παίζει σημαντικό ρόλο στην δράση τους. Επίσης, μελέτες υποδεικνύουν ότι η βιταμίνη C μπορεί να διεγείρει την παραγωγή αντισωμάτων. Τα αντισώματα βοηθούν στη συνέχεια στην εύρεση ξένων εισβολέων και στην απαλλαγή από αυτούς. Η βιταμίνη C θεωρείται επίσης ότι εμπλέκεται στο να βοηθήσει τα λευκά αιμοσφαίρια να μετακινηθούν στο σημείο της μόλυνσης και να σκοτώσουν τους ιούς ή τα βακτήρια. Περισσότερα σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους η βιταμίνη C υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και την επιστήμη πίσω από αυτό, βρίσκονται στην ανασκόπηση της έρευνας του 2017.

2. Είναι αντιοξειδωτικό

Τα αντιοξειδωτικά παίζουν σημαντικό ρόλο βοηθώντας στην προστασία του οργανισμού από βλάβες που προκαλούνται από οξειδωτικές ουσίες. Οι οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες είναι ασταθή μόρια που παράγονται φυσικά στο σώμα. Με τη σειρά τους προκαλούν χημικές αντιδράσεις γνωστές ως οξείδωση. Αν και η ίδια η οξείδωση είναι χρήσιμη μέσα στο σώμα, πάρα πολλές οξειδωτικές ελεύθερες ρίζες μπορούν να προκαλέσουν οξειδωτική βλάβη στα κύτταρα και στο DNA. Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό. Αυτό σημαίνει ότι βοηθά στην εξουδετέρωση των οξειδωτικών ελεύθερων ριζών και στην πρόληψη αυτής της βλάβης! Ένα άρθρο του 2020 ανέφερε ότι τα φυσικά αντιοξειδωτικά –όπως η βιταμίνη C– «παίζουν σημαντικό ρόλο στην εξάλειψη των ελεύθερων ριζών και των οξειδωτικών ριζών και προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και τις βλάβες».

3. Ενισχύει το σχηματισμό κολλαγόνου και προάγει την υγεία του δέρματος

Η βιταμίνη C συμμετέχει επίσης στη διατήρηση της φυσιολογικής υγείας του δέρματος. Κατά κανόνα, το δέρμα που είναι υγιές έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση βιταμίνης C. Προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και επίσης την επούλωση πληγών. Η αντιοξειδωτική της ικανότητα – γεγονός το οποίο συμβάλλει σημαντικά και εδώ – μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από την οξειδωτική βλάβη που προκαλείται από περιβαλλοντικούς ρύπους και από την υπεριώδη ακτινοβολία (η οποία βρίσκεται στο ηλιακό φως). Περισσότερα για την επιστήμη πίσω από το ρόλο της βιταμίνης C στο δέρμα, με μια ματιά σε αυτήν την ερευνητική ανασκόπηση του 2017.

4. Μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης

Μια μετα-ανάλυση 13 δοκιμών το 2008 έδειξε ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής με βιταμίνη C μείωσε σημαντικά τη χοληστερόλη LDL, γνωστή και ως «κακή» χοληστερόλη, κατά 7,9 mg/dL. Η ίδια έρευνα έδειξε ότι μείωσε επίσης σημαντικά τα τριγλυκερίδια στο αίμα, κατά 20,1 mg/dL. Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης LDL και τριγλυκεριδίων στο αίμα πιστεύεται ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής νόσου.

5. Βοηθά στη διατήρηση γερών οστών και υγειών χόνδρων

Η βιταμίνη C βοηθά επίσης στην διατήρηση των φυσιολογικών, υγιών οστών. Το γεγονός ότι η βιταμίνη C προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου δεν είναι σημαντικό μόνο για το δέρμα. Το κολλαγόνο είναι ένα από τα κύρια συστατικά από τα οποία αποτελούνται τα οστά! Όχι μόνο αυτό, αλλά οι ελεύθερες ρίζες μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες για την υγεία των οστών και πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην εμφάνιση ασθενειών των οστών όπως η οστεοπόρωση. Επειδή η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εμφάνισης οξειδωτικής βλάβης στα οστά σας – αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα σχετικά με αυτό.

Τί είναι η λιποσωμιακή βιταμίνη C και γιατί είναι η καλύτερη επιλογή;

Αναδεικνύοντας τα οφέλη των συμπληρωμάτων βιταμίνης C, είναι άραγε καλύτερο να χρησιμοποιούμε λιποσωμιακά συμπληρώματα βιταμίνης C ή τυπικά συμπληρώματα ξεπερασμένης τεχνολογίας;

Λοιπόν, η πέψη ξεκινά τη στιγμή που βάζουμε κάτι στο στόμα μας και έρχεται σε επαφή με το σάλιο. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται στο στομάχι όπου το ισχυρό οξύ διασπά το περιεχόμενο του στομάχου. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μεγάλες ποσότητες των θρεπτικών συστατικών στα συμπληρώματα διατροφής – μερικές φορές έως και 80-90% – απλώς διασπώνται και απομακρύνονται ως απόβλητα χωρίς να αποκομίσουμε τα οφέλη τους. Εκεί φαίνεται η διαφορά των λιποσωμιακών συμπληρωμάτων.

Τα λιποσώματα είναι μικροσκοπικές φυσαλίδες φτιαγμένες από το ίδιο υλικό με τις κυτταρικές μεμβράνες του ανθρώπινου σώματος, τα φωσφολιπίδια. Μέσα σε κάθε λιπόσωμα, βρίσκεται η βιταμίνη ή το μέταλλο/ιχνοστοιχείο που έχουμε ανάγκη να συμπληρώσουμε στη διατροφή μας. Λαμβάνοντας ένα λιποσωμιακό συμπλήρωμα, καθώς το σώμα αναγνωρίζει τα φωσφολιπίδια από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα λιποσώματα, όταν αυτά περάσουν στην κυκλοφορία, εγκολπώνονται από κύτταρα του οργανισμού και απελευθερώνουν το ωφέλιμο φορτίο τους απευθείας στο εσωτερικό του κυττάρου. Επιπλέον, τα φωσφολιπίδια βοηθούν στην προστασία του συμπληρώματος από το οξύ του στομάχου. Όλα αυτά σημαίνουν ότι χάνεται πολύ λιγότερη θρεπτική ουσία.

Η εταιρεία Lipolife έχει πραγματοποιήσει μία έρευνα που δείχνει ότι η λιποσωμική τους Βιταμίνη C επιτυγχάνει πάνω από το 200% της απορρόφησης των τυπικών από του στόματος συμπληρωμάτων. Επιπλέον, διαθέτουμε μια μεγάλη γκάμα λιποσωμικών συμπληρωμάτων βιταμίνης C, ώστε να μπορείτε να τα παίρνετε με τρόπο που λειτουργεί για εσάς – είτε σας αρέσουν τα συμπληρώματά σας χωρίς γεύση είτε θέλετε να επιλέξετε από μια ποικιλία νόστιμων γεύσεων φρούτων, είτε προτιμάτε να λάβετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης C μόνο του, σε συνδυασμό με D3, K2 και ψευδάργυρο, ή με τη μορφή μιας ολοκληρωμένης πολυβιταμίνης!

Γιατί να μη ξεκινήσετε σήμερα;

Σχετικά άρθρα