Τί είναι τα συμπληρώματα διατροφής;

Ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται, σκευάσματα που περιέχουν συγκεντρωμένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με διατροφική ή φυσιολογική δράση, τα οποία προορίζονται για να συμπληρώσουν τη φυσιολογική δίαιτα.

Πρακτικά ο σκοπός ύπαρξης συμπληρωμάτων διατροφής, είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, το οποία πιθανώς δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες ή λόγω κάποιας παθολογικής κατάστασης η ανάγκη του οργανισμού για αυτά τα συστατικά είναι αυξημένη. Αυτά μπορεί να είναι βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες υπό τη μορφή χαπιών, ταμπλετών, καψουλών, υγρών ή σκόνης. Διατίθενται σε ποικιλία δόσεων, περιεκτικότητας δραστικών ουσιών αλλά και σε διάφορους συνδυασμούς.

Η χορήγηση τους απαιτεί προσοχή, ιδιαίτερα σε περίπτωση ταυτόχρονης λήψης αγωγής, όπως επίσης και σε παιδιά, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες και σε άτομα με ιατρικό ιστορικό. Για τη σωστή χορήγηση των συμπληρωμάτων διατροφής συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Τί είναι τα λιποσωμιακά συμπληρώματα διατροφής;

Ένα συμπλήρωμα διατροφής θεωρείται λιποσωμιακό όταν το θρεπτικό συστατικό που περιέχει εμπεριέχεται σε λιπίδια ώστε να επιτευχθεί μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης από το οργανισμό. Ένα λιπόσωμα είναι μία φούσκα νανομεγέθους που αποτελείται από φωσφολιπίδια όπως αυτά από τα οποία αποτελούνται τα ανθρώπινα κύτταρα. Τα λιποσώματα που λαμβάνονται από στόματος έχουν τη δυνατότητα να απορροφηθούν ανά πάσα στιγμή και προστατεύουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το θρεπτικό συστατικό από το «εχθρικό» περιβάλλον του πεπτικού μας συστήματος. Επίσης, κάθε ουσία που φτάνει στο έντερο, έχει συγκεκριμένο τρόπο να απορροφηθεί και τους ανάλογους περιορισμούς. Κάτι τέτοιο παρακάμπτεται με τη χρήση λιποσωμάτων, διότι απορροφόνται και συμπεριφέρονται ως λιπίδια. Όταν ένα λιπόσωμα φτάσει τον προορισμό του στο ανθρώπινο σώμα, το θρεπτικό φορτίο παραδίδεται καθώς το λιπόσωμα ενσωματώνεται στα κύτταρα ή στους ιστούς.

Τί είναι η εταιρεία Lipolife και γιατί ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες εταιρείες;

Η εταιρεία Lipolife βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και παράγει αποκλειστικά και μόνο λιποσωμιακά συμπληρώματα διατροφής κατόπιν ερευνών και μελετών από ειδικούς που εργάζονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας. Επομένως, τόσο η ανάπτυξη, ο έλεγχος και η παραγωγή κάθε προϊόντος πραγματοποιείται στις ίδιες εγκαταστάσεις ως αποτέλεσμα άριστη συνεννόηση και συνεργασία. Κάθε λιποσωμιακό συμπλήρωμα δημιουργείται κατόπιν εκτεταμένης έρευνας για τις ανάγκες των καταναλωτών.

Τα λιποσωμιακά συμπληρώματα είναι καλύτερα;

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι η συμπλήρωση θρεπτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό με λιποσωμιακά συμπληρώματα διατροφής έχει ως αποτέλεσμα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης στο σώμα. Η υψηλότερη απορρόφηση σημαίνει και μεγαλύτερη διασπορά και βιοδιαθεσιμότητα επιτρέποντας στη θρεπτική ουσία να φθάσει στα τελικά κύτταρα και ιστούς. Η εταιρεία Lipolife διεξήγε μία έρευνα για την απορρόφηση της βιταμίνης C και τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η λιποσωμιακή βιταμίνη C LVC2 αποφέρει τουλάχιστον 200% αύξηση στην απόδοση της βιταμίνης C (σε σύγκριση με τα συνηθισμένα συμπληρώματα διατροφής). Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έρευνα πατήστε εδώ.

Ποια συμπληρώματα είναι ορθό να είναι λιποσωμιακά;

Το μεγαλύτερο προσόν ενός λιποσώματος είναι ότι μπορεί να εμπεριέχει τόσο λιποδιαλυτό όσο και υδατοδιαλυτό περιεχόμενο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορεί να πραγματοποιηθεί θεραπευτική δοσοληψία υδατοδιαλυτών βιταμινών όπως είναι και η βιταμίνες C και B12 παράλληλα με τη δημιουργία βιοδιαθέσιμης Κουρκουμίνης ή Γλουταθειόνης, δύο θρεπτικά συστατικά τα οποία συνήθως απορροφόνται ελάχιστα με τη χρήση απλών συμπληρωμάτων.

Πόσο καιρό είναι πόσιμο ένα λιποσωμιακό προϊόν της εταιρείας Lipolife εφόσον ανοιχθεί και συντηρηθεί σωστά;

Εφόσον ανοιχθεί ένα προϊόν της εταιρείας Lipolife διατηρείται στο ψυγείο και προτείνεται η κατανάλωση του μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών. Οι έλεγχοι σταθερότητας που έχουν διεξαχθεί από την εταιρεία Lipolife έχουν δείξει ότι τα προϊόντα τους συντηρούν σταθερότητα για έως και 12 μήνες με ελάχιστη απώλεια του δραστικού συστατικού.

Εάν αναμίξω ένα λιποσωμιακό προϊόν της εταιρείας Lipolife με νερό ή χυμό θα καταστρέψω το λιπόσωμα;

Όχι, η ανάμιξη ενός λιποσωμιακού προϊόντος της εταιρείας Lipolife με νερό, χυμό ή smoothies δεν επηρεάζει το λιπόσωμα όμως, μόλις αναμιχθεί, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα ώστε να αποφευχθεί η οξείδωση. Αντιθέτως η ανάμιξη με ζεστά ροφήματα (ζεστός, καφές, τσάι κλπ) θα καταστρέψει τα λιποσώματα.

Ποια είναι η κατάλληλη ώρα της ημέρας για τη λήψη λιποσωμιακών συμπληρωμάτων διατροφής;

Για μέγιστη απορρόφηση, τα προϊόντα της εταιρείας Lipolife® θα πρέπει να λαμβάνονται με άδειο στομάχι οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας.

Είναι όλα τα λιποσωμιακά προϊόντα της εταιρείας Lipolife ελεύθερα γλουτένης και κατάλληλα για vegan;

Ναι, όλη η γκάμα λιποσωμιακών προϊόντων της εταιρείας Lipolife είναι ελεύθερη γλουτένης και κατάλληλη για χορτοφάγους.

Γιατί η εταιρεία Lipolife χρησιμοποιεί πλαστικά μπουκάλια αντί για γυάλινα;

Μία από τις πιο συχνές ερωτήσεις!  Τα μπουκάλια που χρησιμοποιούνται είναι PET. Αυτά τα μπουκάλια είναι πλήρως ανακυκλώσιμα και είναι κατασκευασμένα από ανακυκλωμένο υλικό. Πραγματοποιήθηκαν εκτεταμένες δοκιμές για να διασφαλίσθεί ότι δεν θα υπάρξει «έκπλυση». Οι φιάλες που χρησιμοποιούνται είναι φαρμακευτικού προτύπου. Παραλλήλως ερευνώνται βήματα για την πλήρη αποφυγή πλαστικών και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διατηρείται το status ουδέτερου άνθρακα και η βιώσιμη διαδικασία παραγωγής.

Τί είναι βάμματα;

Τα βάμματα βοτάνων (προϊόντα σε υγρή μορφή) είναι τα υδροαλκοολικά εκχύλισμα διαφόρων βοτάνων. Παρασκευάζονται μέσω της απλής διαδικασίας της εμβρέξεως για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (τοποθέτηση του φυτού σε δοχείο που περιέχει νερό και αλκοόλη σε διάφορες αναλογίες) και στη συνέχεια στραγγίζονται. Το υδροαλκοολικό διάλυμα βοηθάει την απελευθέρωση των ενεργών συστατικών του βοτάνου παρέχοντας στο βάμμα εντονότερη δραστικότητα από τα αφεψήματα ή από την κατανάλωση του ίδιου του φυτού. Επίσης με αυτόν τον τρόπο παρασκευής, αυξάνεται η ταχύτητα απορρόφησης των ενεργών συστατικών του φυτού.

Το μέρος του φυτού που χρησιμοποιείται, επιλέγεται με βάση τη συγκέντρωση που έχει σε συγκεκριμένα βιοενεργά συστατικά, όπως ορίζεται από την επιστημονική βιβλιογραφία και τους κανόνες φαρμακοποιίας και διαφέρει από φυτό σε φυτό. Μπορεί να προέρχεται από ολόκληρο το φυτό, από τα άνθη, τη ρίζα, τον φλοιό, τα φύλλα κ.α. και να είναι σε ξηρή ή φρέσκια μορφή. Κατά τον ίδιο τρόπο επιλέγεται και η αναλογία αλκοόλης νερού.

Τα βάμματα έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής όταν φυλάσσονται σε καλά κλεισμένα γυάλινα δοχεία, σε σκιερό και δροσερό μέρος. Διάφορα βάμματα μπορούν να αναμειχθούν μεταξύ τους σε ποικίλες αναλογίες ώστε να έχουν συνεργιστική δράση και η λήψη τους πρέπει να γίνεται πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες γιατρού ή φαρμακοποιού. Οι δοσολογία είναι εξατομικευμένη. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνται για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες πολλούς αιώνες πριν η τεχνολογία δώσει τη δυνατότητα να απομονωθούν ή να παρασκευαστούν χημικές ουσίες για την παραγωγή φαρμάκων, καθώς είναι αποτελεσματικά, προσιτά και σχετικά φτηνά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν παρενέργειες και αντενδείξεις.

Η χορήγηση τους απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ιδιαίτερα αν υπάρχει ταυτόχρονη λήψη αγωγής. Επίσης σε παιδιά, εγκυμονούσες ή θηλάζουσες και σε άτομα με ιατρικό ιστορικό. Για τη σωστή χορήγηση των βαμμάτων συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Τα συμπληρώματα διατροφής είναι κατάλληλα για όλους;

Καθώς οι διατροφικές ανάγκες κάθε ανθρώπου διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, το φύλο, τον τρόπο ζωής και ποικίλους άλλους παράγοντες, οι γενικές συστάσεις για την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι σκόπιμο να εξατομικεύονται. Από εκεί προκύπτει και η εύλογη απορία, κατά πόσο είναι ωφέλιμο να κάνει κάποιος χρήση συμπληρωμάτων διατροφής προκειμένου να καλύψει την πιθανή ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών που υπάρχει λόγω φτωχής διατροφής ή απαιτητικού τρόπου ζωής. Η απάντηση είναι ότι πρέπει πάντα να εξετάζονται οι σχετικοί παράγοντες ώστε να διαπιστωθεί συγκεκριμένα κάποια έλλειψη ή ανάγκη και ο βαθμός αυτής και πάντα με τη συμβολή ενός ειδικού επαγγελματία, προκειμένου ο καθένας μας να κάνει χρήση συμπληρωμάτων διατροφής υπεύθυνα και με το μέγιστο όφελος. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από κάποιες βιταμίνες σε σχέση με άλλες.

Για παράδειγμα οι χορτοφάγοι εμφανίζουν συχνότερα ελλείψεις σε βιταμίνη B12 και σίδηρο. Κάποιος που πάσχει από νοσήματα του πεπτικού συστήματος πιθανότατα να έχει μεγαλύτερες απώλειες θρεπτικών συστατικών ή ελλιπή απορρόφηση. Επίσης άτομα που βρίσκονται σε κύηση ή θηλάζουν έχουν σαφώς μεγαλύτερες ανάγκες σε ασβέστιο και σίδηρο. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται κατά τη λήψη φαρμακευτικής αγωγής και γενικά όταν έχει διαπιστωθεί οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας ή παρατηρούνται κάποια συμπτώματα.

Πρακτικά ο σκοπός ύπαρξης συμπληρωμάτων διατροφής, είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, το οποία πιθανώς δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμο ίσως και απαραίτητο, ο κάθε ενδιαφερόμενος χρήστης συμπληρωμάτων διατροφής να γνωρίζει συγκεκριμένα ποιο είναι το όφελος από τη κατανάλωση τους και ποιες οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες. Είναι πολύ σημαντικό επίσης, να είναι σε θέση να κατανοήσει σε ποιες περιπτώσεις του κάνουν καλό, σε ποιες κακό και σε ποιες η χρήση τους είναι άσκοπη.

Χρειάζονται όλοι συμπληρώματα διατροφής;

Η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής πρέπει να γίνεται εξατομικευμένα και πάντα με τη συμβουλή γιατρού, διατροφολόγου ή φαρμακοποιού. Για να γνωρίζει κάποιος αν χρειάζεται οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής, θα πρέπει να υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ανάγκες του οργανισμού του σε κάποια συγκεκριμένη ουσία δεν καλύπτονται. Αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσει ο επιστήμονας υγείας με τον οποίο συνεργάζεται και θα τον συμβουλέψει υπεύθυνα προκειμένου να λάβει το ανάλογο συμπλήρωμα διατροφής για να διορθώσει την έλλειψη. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελούν τα συμπληρώματα μαγνησίου, τα οποία οι περισσότεροι αθλητές χρησιμοποιούν για να αποφεύγουν τις μυϊκές κράμπες που προκαλεί η καταπόνηση των μυών. Κάποιος που δεν αθλείται και δεν καταπονεί ανάλογα τους μύες του, δεν είναι δεδομένο ότι χρειάζεται μαγνήσιο, αν νιώθει πόνο στα πόδια του. Ο γιατρός ή ο διατροφολόγος του θα διαπιστώσει αν ο πόνος οφείλεται σε έλλειψη μαγνησίου και θα τον συμβουλέψει ανάλογα. Είναι αρμοδιότητα του επιστήμονα υγείας που ο καθένας μας εμπιστεύεται, να αναλύσει τα προσωπικά δεδομένα της υγείας μας ώστε να βγουν ορθά συμπεράσματα και να προταθεί το κατάλληλο για εμάς συμπλήρωμα διατροφής και ο σωστός τρόπος χρήσης του.

Η διατροφή μου είναι ισορροπημένη, χρειάζομαι συμπληρώματα διατροφής;

Κατά κανόνα, μια ισορροπημένη και πλήρης σε ποσότητα και ποικιλία διατροφή, μπορεί να παρέχει σε έναν οργανισμό όλα τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία. Πρακτικά όμως οι ανάγκες κάθε ανθρώπου διαφέρουν και διαμορφώνονται από τον τρόπο ζωής του και το ατομικό ιατρικό του ιστορικό. Έτσι καθίσταται ιδιαίτερα σημαντικό, η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής να γίνεται εξατομικευμένα. Η εξατομίκευση αυτή, πραγματοποιείται πάντα με τη συμβουλή ενός γιατρού ή διατροφολόγου και με τη διενέργεια συγκεκριμένων εξετάσεων, λαμβάνοντας υπόψιν τα προσωπικά ιατρικά δεδομένα του ενδιαφερόμενου.

Σημαντικός είναι και ο ρόλος της ποιότητας των τροφίμων που καταναλώνουμε αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διατηρούνται, επεξεργάζονται και μαγειρεύονται. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν απώλειες θρεπτικών συστατικών και πολλές βιταμίνες καταστρέφονται από τη θερμότητα ή διαλύονται στο νερό στο οποίο βράζει ένα τρόφιμο.

Ποια είναι τα οφέλη των συμπληρωμάτων διατροφής από διατροφική άποψη;

Ως συμπληρώματα διατροφής ορίζονται, σκευάσματα που περιέχουν συγκεντρωμένες ποσότητες θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών με διατροφική ή φυσιολογική δράση, τα οποία προορίζονται για να συμπληρώσουν τη φυσιολογική δίαιτα.

Πρακτικά ο σκοπός ύπαρξης συμπληρωμάτων διατροφής, είναι η παροχή θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό, το οποία πιθανώς δεν καταναλώνονται σε επαρκείς ποσότητες. Αυτά μπορεί να είναι βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες υπό τη μορφή χαπιών, ταμπλετών, καψουλών, υγρών ή σκόνης. Διατίθενται σε ποικιλία δόσεων, περιεκτικότητας δραστικών ουσιών αλλά και σε διάφορους συνδυασμούς.

Συνεπώς, το όφελος από τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής είναι η παροχή συγκεκριμένων ουσιών στον οργανισμό, τις οποίες θα ήταν δυσκολότερο να αφομοιώσει μέσω της διατροφής. Σε κάποιες περιπτώσεις όσο αφορά την ποσότητα, σε άλλες όσο αφορά την ποιότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα συμπληρώματα βοτάνων. Ένα συμπλήρωμα διατροφής οριγανέλαιου θα περιέχει σαφώς περισσότερη ποσότητα από το δραστικό συστατικό της ρίγανης, καρβακρόλη, από την ποσότητα που μπορεί να λάβει κάποιος καταναλώνοντας τη ρίγανη σαν μπαχαρικό στο φαγητό και τη σαλάτα του.

Disclaimer: Οι πληροφορίες είναι καθαρά ενημερωτικές και δεν αποτελούν μέσο διάγνωσης με τον οποιοδήποτε τρόπο. Η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής δεν πρέπει να γίνεται με κανέναν τρόπο αυθαίρετα. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κάποια έλλειψη βιταμινών, μετάλλων ή οποιοδήποτε θέμα υγείας που σχετίζεται με τη λήψη συμπληρωμάτων διατροφής θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας προτού προβείτε σε οποιαδήποτε συμπλήρωση.