Γενικά

Αλλεργική ρινίτιδα & ισταμίνη

αλλεργική ρινίιτιδα ισταμίνη γυναίκα λουλούδια

Γενικά

Η αλλεργική ρινίτιδα, επίσης γνωστός ως αλλεργικός πυρετός, είναι μια αλλεργική αντίδραση που προκαλείται από την απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος σε συγκεκριμένα αλλεργιογόνα, συνήθως γύρη, ακάρεα σκόνης ή τρίχες κατοικίδιων ζώων. Η ισταμίνη παίζει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη συμπτωμάτων αλλεργικής ρινίτιδας.

Όταν ένα άτομο με αλλεργικό πυρετό εκτίθεται σε ένα αλλεργιογόνο, όπως η γύρη, το ανοσοποιητικό σύστημα το αναγνωρίζει ως απειλή και απελευθερώνει αντισώματα που ονομάζονται ανοσοσφαιρίνη Ε (IgE). Τα αντισώματα IgE συνδέονται με τα μαστοκύτταρα και τα βασεόφιλα, τα οποία είναι εξειδικευμένα ανοσοκύτταρα που βρίσκονται στο αναπνευστικό σύστημα και σε άλλους ιστούς. Η επακόλουθη έκθεση στο ίδιο αλλεργιογόνο έχει ως αποτέλεσμα τη σύνδεση του αλλεργιογόνου με τα αντισώματα IgE στα μαστοκύτταρα και στα βασεόφιλα. Αυτό προκαλεί την απελευθέρωση μιας ποικιλίας ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, από αυτά τα κύτταρα.

 Η ισταμίνη δρα ως ισχυρός μεσολαβητής των αλλεργικών αποκρίσεων, συμβάλλοντας στα χαρακτηριστικά συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας, όπως:

 1. Φτέρνισμα: Προκαλεί ερεθισμό και φλεγμονή των ρινικών οδών, οδηγώντας σε συχνό φτέρνισμα.
 2. Καταρροή ή βουλωμένη μύτη: Αυξάνει τη ροή του αίματος στους ρινικούς ιστούς και ως αποτέλεσμα τα αιμοφόρα αγγεία να γίνονται πιο διαπερατά, με αποτέλεσμα την καταρροή ή τη συμφόρηση της μύτης.
 3. Κνησμός και υγρά μάτια: Μπορεί να προκαλέσει κνησμό και δακρύρροια στα μάτια επηρεάζοντας τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα στους ιστούς των ματιών.
 4. Κνησμός στο λαιμό και βήχας: Μπορεί να ερεθίσει το λαιμό, οδηγώντας σε κνησμό και επίμονο βήχα.
 5. Κόπωση και αδιαθεσία: Η απελευθέρωση ισταμίνης μπορεί να συμβάλει σε ένα γενικό αίσθημα κόπωσης και κακουχίας.

Στοχεύοντας τους υποδοχείς ισταμίνης σε διάφορους ιστούς, η ισταμίνη είναι κυρίως υπεύθυνη για την οξεία φλεγμονώδη απόκριση που παρατηρείται στον αλλεργικό πυρετό.

Τα αντιισταμινικά χρησιμοποιούνται συνήθως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της αλλεργικής ρινίτιδας αναστέλλοντας τους υποδοχείς ισταμίνης και μειώνοντας τις επιδράσεις της ισταμίνης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η αλλεργική ρινίτιδα δεν προκαλείται αποκλειστικά από την ισταμίνη, και άλλοι φλεγμονώδεις μεσολαβητές και ανοσολογικές αποκρίσεις παίζουν επίσης ρόλο.

Ωστόσο, η συμμετοχή της ισταμίνης είναι σημαντική και τα αντιισταμινικά αποτελούν βασικό συστατικό της διαχείρισης της αλλεργικής ρινίτιδας.

Ισταμίνη πέρα από την αλλεργική ρινίτιδα

Κατανόηση της ισταμίνης: Αντιδράσεις, τροφές και προβληματισμοί

Η ισταμίνη είναι μια ζωτική ένωση στο σώμα μας, η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανοσολογική απόκριση, ενεργώντας ως μόριο σηματοδότησης, αλλά μπορεί να προκαλέσει ανεπιθύμητες αντιδράσεις σε ορισμένα άτομα.

Η δυσανεξία ή η ευαισθησία στην ισταμίνη μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα δυσάρεστα συμπτώματα.

Κατανοώντας τα τρόφιμα πλούσια σε ισταμίνη, υιοθετώντας μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ισταμίνη και λαμβάνοντας υπόψη άλλους σχετικούς παράγοντες, τα άτομα με προβλήματα που σχετίζονται με την ισταμίνη μπορούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τα συμπτώματά τους και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευεξία.

Αντιδράσεις στην ισταμίνη

Οι αντιδράσεις στην ισταμίνη συμβαίνουν όταν το σώμα παράγει ή απελευθερώνει υπερβολική ποσότητα ισταμίνης ή όταν δυσκολεύεται να μεταβολίσει σωστά την ισταμίνη.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι στην ισταμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει διάφορα συμπτώματα. Η πιο κοινή αντίδραση είναι γνωστή ως δυσανεξία  ή ευαισθησία.

Συμπτώματα δυσανεξίας στην ισταμίνη:

 1. Πονοκέφαλοι και ημικρανίες
 2. Έξαψη και κνίδωση
 3. Κνησμός ή κόκκινο δέρμα
 4. Καταρροή ή βουλωμένη μύτη
 5. Πεπτικά προβλήματα (ναυτία, έμετος, κοιλιακό άλγος, διάρροια)
 6. Άσθμα και δυσκολία στην αναπνοή
 7. Ακανόνιστος καρδιακός παλμός
 8. Κόπωση και υπνηλία
 9. Άγχος και ευερεθιστότητα

Τροφές Πλούσιες σε Ισταμίνη

Ορισμένα τρόφιμα περιέχουν φυσικά υψηλά επίπεδα ισταμίνης ή μπορούν να προκαλέσουν απελευθέρωση της στο σώμα. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε αυτά τα τρόφιμα εάν αντιμετωπίζετε δυσανεξία ή ευαισθησία στη συγκεκριμένη ουσία.

Τροφές πλούσιες σε ισταμίνη:

 1. Τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση: ξινολάχανο, kimchi, γιαούρτι, κεφίρ, κομπούχα, τουρσιά, παλαιωμένα τυριά (π.χ. μπλε τυρί, τσένταρ, παρμεζάνα).
 2. Παστά και παλαιωμένα κρέατα: Σαλάμι, πεπερόνι, μπέικον, ζαμπόν, λουκάνικα.
 3. Οστρακόδερμα και ψάρια: Τόνος, σκουμπρί, σαρδέλες, γαύροι, γαρίδες, καβούρι.
 4. Ποτά που έχουν υποστεί ζύμωση: Κρασί, σαμπάνια, μπύρα, μηλίτης.
 5. Ξίδι και τουρσί: Ξίδι, μαγιονέζα, ελιές
 6. Αποξηραμένα φρούτα: Σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα
 7. Εσπεριδοειδή: Πορτοκάλια, λεμόνια, λάιμ, γκρέιπφρουτ.
 8. Ξηροί καρποί: Καρύδια, κάσιους, φιστίκια.
 9. Σπανάκι, μελιτζάνες και ντομάτες.

Εάν υποπτεύεστε δυσανεξία στην ισταμίνη ή αντιμετωπίζετε συμπτώματα που σχετίζονται με την ισταμίνη, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για σωστή διάγνωση και καθοδήγηση.Μπορεί να συστήσουν ορισμένες στρατηγικές για την αποτελεσματική διαχείριση των επιπέδων ισταμίνης σας.