Η ρεσβερατρόλη είναι ένα στιλβενοειδές, ένα είδος φυσικής φαινόλης, και μία φυτοαλεξίνη που παράγεται φυσικά από διάφορα φυτά ως απάντηση σε τραυματισμούς ή όταν το φυτό βρίσκεται υπό επίθεση από παθογόνα όπως βακτήρια ή μύκητες.
Έχει εντοπιστεί σε πάνω από 70 είδη φυτών παγκοσμίως, συμπεριλαμβανομένων των σταφυλιών, των φιστικιών, των μούρων και των κουκουναριών.
Η μεμβράνη του φρέσκου σταφυλιού περιέχει 50 έως 100 μg ρεσβερατρόλης ανά γραμμάριο καθαρού βάρους το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μία σχετικά υψηλή συγκέντρωση ρεσβερατρόλης στο κόκκινο κρασί και στο χυμό σταφυλιού. Συχνά ακούμε για τα προφανή οφέλη που έχει η κατανάλωση κρασιού στην υγεία μας, με μέτρο φυσικά, που είναι γνωστά και ως « Γαλλικό παράδοξο», καθώς σχετίζεται με τη βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία. Η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων σε Γάλλους, που υιοθετούν μία δίαιτα υψηλών λιπαρών, αποδίδεται, ανάμεσα και σε άλλα πράγματα, στην υψηλή κατανάλωση κρασιού στη διατροφή τους.
Η ρεσβερατρόλη έχει συνδεθεί με πολυάριθμα οφέλη για την υγεία, που περιλαμβάνουν και τη χρήση της στη μάχη ενάντια του καρκίνου. Έρευνες συνεχίζονται και η επιβεβαιωμένη επίδραση που έχει η ρεσβερατρόλη σε καρκινικά κύτταρα αμφισβητείται αλλά αναφέρεται ότι επηρεάζει τη διαδικασία που βασίζεται στα 3 στάδια της καρκινογένεσης : την έναρξη, την προαγωγή και την πρόοδο του όγκου. Επίσης η ρεσβερατρόλη πιστεύεται ότι μπορεί να επηρεάσει την αγγειογένεση και τη μετάσταση.
Η αγγειογένεση παίζει πολύ σοβαρό ρόλο στην ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων. Η παροχή αίματος είναι ζωτική για να αναπτυχθούν οι όγκοι πάνω από μερικά χιλιοστά και οι καρκινικοί όγκοι έχουν τη δυνατότητα να διεγείρουν κοντινά υγιή κύτταρα ώστε να παράγουν μόρια σήμανσης αγγειογένεσης και να προαχθεί η ανάπτυξη νέων αιμοφόρων αγγείων. Αυτά τα νέα αιμοφόρα αγγεία «τρέφουν» τους όγκους που αναπτύσσονται με οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά, επιτρέποντας στα καρκινικά κύτταρα να εισβάλλουν σε κοντινό υγιή ιστό, να κινηθούν στο σώμα και να σχηματίσουν νέες αποικίες καρκινικών κυττάρων. Αυτή η διαδικασία είναι γνωστή ως μετάσταση.
Η ρεσβερατρόλη έχει επίσης εξεταστεί σε σχέση με την αντιστροφή της μειωμένης ανοχής γλυκόζης ή προδιαβητικό στάδιο. Συμπλήρωση της διατροφής, για μικρό χρονικό διάστημα, με ρεσβερατρόλη έχει σχετιστεί με ωφέλιμα αποτελέσματα στην γλυκόζη και στο μεταβολισμό λιπιδίων σε άτομα με διαβήτη τύπου 2 ο οποίος συνήθως εμφανίζεται σε άτομα με μειωμένη ανοχή γλυκόζης.
Το 2013 μία διπλή – τυφλή, ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο, τυχαία μελέτη παρακολούθησε την επίδραση της λήψης ρεσβερατρόλης από στόματος (1 γρ την ημέρα για 45 ημέρες) στον έλεγχο του μεταβολισμού της γλυκόζης σε 66 άτομα με διαβήτη τύπου 2. Η σύγκριση των αλλαγών στις μετρήσεις από την αρχή έως το τέλος της μελέτης ανάμεσα στις ομάδες του εικονικού φαρμάκου και της παρέμβασης έδειξε ότι η συμπλήρωση με ρεσβερατρόλη είχε μειώσει σημαντικά και τη συγκέντρωση γλυκόζης νηστείας και της ινσουλίνης νηστείας και είχε βελτιώσει τις μετρήσεις γλυκαιμικού ελέγχου και ευαισθησίας στην ινσουλίνη.
Οι συμμετέχοντες που έλαβαν συμπλήρωμα ρεσβερατρόλης βιώσαν επίσης και μία αύξηση στην ωφέλιμη HDL χοληστερόλη.
Τα τελευταία χρόνια ή ρεσβερατρόλη έχει κινήσει την προσοχή του πλήθους των ανθρώπων που αθλούνται και έχουν καλή φυσική κατάσταση.
Σύμφωνα με μία μελέτη του 2012 από τον Καναδά, η συμπλήρωση με ρεσβερατρόλη μπορεί να παρέχει παρόμοια οφέλη στον σκελετό και στους μύες όπως κάνει η προπόνηση αντοχής. Η μελέτη ανακάλυψε ότι «ο συνδυασμός συμπλήρωσης ρεσβερατρόλης με άθληση αύξησε τα ωφέλιμα αποτελέσματα της άθλησης» και επιπλέον βρήκε ότι η συμπλήρωση με ρεσβερατρόλη είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της αντοχής, του οξειδωτικού μεταβολισμού και ενίσχυσε την καρδιακή λειτουργία. Επιπρόσθετα, η μελέτη συμπέρανε ότι ο συνδυασμός προπόνησης αντοχής και συμπλήρωσης με ρεσβερατρόλη είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση της επίδοσης κατά 21%, όποτε είναι ξεκάθαρο γιατί ο κόσμος των σπορ έχει δείξει ενδιαφέρον για την προσθήκη της συμπλήρωσης με ρεσβερατρόλη στο σύστημα προπονήσεων.
Η μελέτη καταλήγει δηλώνοντας «Η συμπλήρωση με ρεσβερατρόλη μπορεί να έχει κλινική χρησιμότητα σε πολλές καταστάσεις όπου η βελτιωμένη σωματική απόδοση πρέπει να αυξηθεί λόγω της ανικανότητας του ασθενή να εκτελέσει έντονη άσκηση».
Όταν λαμβάνεται από στόματος, η ρεσβερατρόλη απορροφάται καλώς αλλά η βιοδιαθεσιμότητας είναι σχετικά χαμηλή επειδή μεταβολίζεται ταχύτατα και εξαλείφεται, κυρίως στο συκώτι και στους πνεύμονες. Η συμπλήρωση αυτής της πανίσχυρης πολυφαινόλης μέσω ενός λιποσώματος μπορεί να επιτρέψει πολύ μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.