Γενικά

Περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα φρούτων και λαχανικών

Η Environmental Working Group, EWG (Ομάδα Περιβαλλοντικής Εργασίας) είναι μία μη κερδοσκοπική ομάδα που αποσκοπεί στην προστασία των καταναλωτών και αποτελείται από επαγγελματίες από διάφορους τομείς. Ο σκοπός τους είναι να εκθέσουν απειλές για την υγεία και για το περιβάλλον αλλά και να βρουν λύσεις.

Ένα από τα έγγραφα που έχει φτιάξει αυτή η ομάδα είναι το «The Shopper’s Guide to Pesticides in Produce» (Ο οδηγός του καταναλωτή για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή).  Σε αυτή την αναφορά, η EWG κατέταξε την μόλυνση από φυτοφάρμακα σε 47 δημοφιλή φρούτα και λαχανικά με βάση μία ανάλυση πάνω από 100.000 τεστ για φυτοφάρμακα σε αυτά τα τρόφιμα, που διεξάχθηκε από το 1992 έως το 2001 από το Τμήμα Γεωργίας και την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών. Η μόλυνση μετρήθηκε με 6 διαφορετικές μεθόδους και οι σοδειές κατατάχθηκαν με βάση ένα σύνθετο σκορ από όλες τις κατηγορίες. Οι έξι μετρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν:

 • Το ποσοστό των δειγμάτων που εξετάστηκαν με ανιχνεύσιμα φυτοφάρμακα.
 • Το ποσοστό των δειγμάτων με δύο ή περισσότερα φυτοφάρμακα.
 • Ο μέσος αριθμός φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν ανά δείγμα.
 • Το μέσο ποσό (επίπεδο σε μέρη ανά εκατομμύριο).
 • Ο μέγιστος αριθμός φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν ανά δείγμα.
 • Ο αριθμός φυτοφαρμάκων που βρέθηκαν στην τροφή συνολικά.

Ο οδηγός δεν παρουσιάζει μία πολύπλοκη εκτίμηση των κινδύνων των φυτοφαρμάκων αλλά αντ’ αυτού απλώς αντανακλά το συνολικό φορτίο φυτοφαρμάκων που βρέθηκε σε φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται πιο συχνά.

 

«The Shopper’s Guide to Pesticides in Produce» (Ο οδηγός του καταναλωτή για τα φυτοφάρμακα στην παραγωγή) για το έτος 2019 έδειξε τα εξής αποτελέσματα:

Πάνω από τα μισά δείγματα λαχανίδας (kale) ήταν μολυσμένα με καρκινογόνα χημικά και σχεδόν το 70% των προϊόντων που παράγονται και πωλούνται στις Η.Π.Α. έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων από το Υπουργείο Γεωργίας που διεξάχθηκε από την EWG για τον οδηγό του 2019. Προκαλεί έκπληξη ότι το δημοφιλές υγιεινό τρόφιμο, η λαχανίδα (kale), είναι από τα πιο μολυσμένα φρούτα και λαχανικά.

Συνολικά, το Τμήμα Γεωργίας (USDA) βρήκε 225 διαφορετικά φυτοφάρμακα και υποπροϊόντα φυτοφαρμάκων σε δημοφιλή φρούτα και λαχανικά που καταναλώνονται καθημερινά από Αμερικάνους. Πριν από τις δομικές, όλα τα προϊόντα πλύθηκαν και ξεφλουδίστηκαν, όπως θα γινόταν εάν πήγαιναν προς κατανάλωση, γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι το απλό πλύσιμο των προϊόντων δεν αρκεί για να απομακρυνθούν όλα τα φυτοφάρμακα.

Ο οδηγός του καταναλωτή είναι ένας πόρος σχεδιασμένος να βοηθήσει στη μείωση της έκθεσης σε φυτοφάρμακα, όσο το δυνατόν περισσότερο, επισημαίνοντας ποια προϊόντα είναι σώφρον να αγοράζονται βιολογικά και ποια συμβατικά προϊόντα περιέχουν χαμηλό ποσοστό υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Γι’ αυτό το λόγο γίνεται ανάλυση των δεδομένων του Τμήματος Γεωργίας (USDA) , από την EWG, για την κατασκευή στη λίστας των «15 καθαρών», που περιέχει τα φρούτα και λαχανικά με την ελάχιστη έως και καθόλου ανίχνευση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Η «Βρώμικη Δωδεκάδα» για το 2019

Η EWG όρισε τις 12 κορυφαίες τροφές στην σειρά κατάταξης φυτοφαρμάκων «Την βρόμικη δωδεκάδα». Οκτώ φρούτα αντιπροσώπευαν δώδεκα από τα πιο μολυσμένα τρόφιμα.

Ανάμεσα στα λαχανικά, το σπανάκι, το σέλερυ, οι πατάτες και οι γλυκιές πιπεριές είναι τα πιο πιθανά να εκθέσουν τους καταναλωτές σε φυτοφάρμακα.

 1. Φράουλες
 2. Σπανάκι
 3. Λαχανίδα (Kale)
 4. Νεκταρίνια
 5. Μήλα
 6. Σταφύλια
 7. Ροδάκινα
 8. Κεράσια
 9. Αχλάδια
 10. Ντομάτες
 11. Σέλερυ
 12. Πατάτες

Τα «15 καθαρά» για το 2019

Τα 5 φρούτα που είναι λιγότερο πιθανό να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων είναι ο ανανάς, το μάνγκο, η μπανάνα, τα ακτινίδια και η παπάγια.

Τα λαχανικά με τη λιγότερη πιθανότητα να έχουν φυτοφάρμακα είναι το καλαμπόκι, το αβοκάντο, το κουνουπίδι, τα σπαράγγια, τα κρεμμύδια, ο αρακάς και το μπρόκολο.

 1. Αβοκάντο
 2. Καλαμπόκι
 3. Ανανάς
 4. Κατεψυγμένο μοσχομπίζελο
 5. Κρεμμύδια
 6. Παπάγια
 7. Μελιτζάνες
 8. Σπαράγγια
 9. Ακτινίδια
 10. Λάχανο
 11. Κουνουπίδι
 12. Πεπόνι (Canteloupes)
 13. Μπρόκολο
 14. Μανιτάρια
 15. Πεπονάκι (Honeydew Melons)

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΜΙΑΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΣΕ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ

Μια Γαλλική μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη του 2018 στην JAMA Internal Medicine, ένα περιοδικό της Αμερικάνικης Ιατρικής Ένωσης (American Medical Association), έδειξε ότι η κατανάλωση βιολογικών τροφών συνδέεται με την καλύτερη υγεία. Την ίδια χρονιά, δεδομένα από την έρευνα της σχολής Δημόσιας Περιβαλλοντικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (EARTH) του Πανεπιστήμιου Harvard T.H. Chan, έδειξε μία απρόσμενη σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτοφάρμακα και προβλημάτων γονιμότητας στους συμμετέχοντες.

Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να επικεντρωθούν στη βρώση φρούτων και λαχανικών που έχουν μικρή περιεκτικότητα σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Η πιο πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι μετά από μόνο 6 ημέρες κατανάλωση βιολογικών προϊόντων,  υπήρξε σημαντική μείωση στα επίπεδα συνθετικών φυτοφαρμάκων που μετρήθηκαν στα ούρα καταναλωτών, σε σχέση με τις μετρήσεις που έγιναν κατά την κατανάλωση συμβατικών προϊόντων.

Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο του 2018 στο περιοδικό Environmental Research, έδειξε ότι μία διατροφή πλούσια σε βιολογικά τρόφιμα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των εξής:

 • Χλωροπυρίφου (Chlorpyrifos), ενός φυτοφαρμάκου νευροτοξίνης που μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο ενός αναπτυσσόμενου εμβρύου
 • Μαλάθειου (Malathion), ενός φυτοφαρμάκου που ταξινομείται ως πιθανό καρκινογόνο
 • Clothianidin, ενός νεονικοτινοειδούς φυτοφαρμάκου που μπορεί να βλάψει τις μέλισσες.

 

ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΟΔΙΕΣ ή GMOs

Οι περισσότερες επεξεργασμένες τροφές τυπικά περιέχουν ένα ή περισσότερα συστατικά που προέρχονται από γενετικά τροποποιημένες σοδιές, όπως το σιρόπι καλαμποκιού και το καλαμποκέλαιο που παράγονται κυρίως από GMO αμυλούχο καλαμπόκι.

Το 2016,  το Αμερικάνικο Κονγκρέσο ψήφισε έναν νόμο ο οποίος υποχρεώνει τις εταιρείες να γράφουν εμφανώς τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα (GMO) στα προϊόντα τους.  Η τελική απόφαση που κυκλοφόρησε υπό τη διοίκηση Trump όμως καθιστά δύσκολη την αποκάλυψη όλων των GMOs καθώς δεν απαιτεί τη χρήση όρων που να είναι κατανοητοί από τον μέσο καταναλωτή με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση.

Η EWG συμβουλεύει τους καταναλωτές που θέλουν να αποφύγουν γενετικά τροποποιημένες σοδιές να προμηθεύονται με βιολογικά καλλιεργημένα προϊόντα.

Όσο για τις επεξεργασμένες τροφές, πρέπει να επιλέγονται προϊόντα που να είναι πιστοποιημένα βιολογικά ή έχουν το σήμα Non-GMO Project Verified Label.

 

Πηγή: https://www.ewg.org/foodnews/full-list.php

 

Αν και τα δεδομένα της συγκεκριμένης λίστας είναι από το Αμερικάνικο Τμήμα Γεωργίας, ο σκοπός τους είναι να δείξουν πόσο επιβαρυμένα μπορούν να είναι τα φρούτα και τα λαχανικά που καταναλώνουμε καθημερινά αλλά να τονίσουν πόσο σημαντική είναι η κατανάλωση καθαρών, βιολογικών προϊόντων.